Според проучване, публикувано в списание Neurology, учените за първи път са

...
Според проучване, публикувано в списание Neurology, учените за първи път са
Коментари Харесай

Очният преглед може да открие болестта на Паркинсон години преди да се появи

Според проучване, оповестено в списание Neurology, учените за първи път са разкрили биомаркер в човешките очи, който може да е знак за бъдещото развиване на заболяването на Паркинсон. Според учените, в случай че извършите очен обзор, можете да откриете това мозъчно заболяване 7 години преди появяването му, пише New Atlas.

Група учени от Англия са провели най-мащабното проучване, отдадено на изображенията на ретината и заболяването на Паркинсон. За задачата са употребявани данни от над 200 000 пациенти на възраст от 40 до 69 години от английската Biobank.

При хора, умряли от заболяването на Паркинсон, учените са разкрили разлики във вътрешния нуклеарен пласт на ретината, както и по-тънка конструкция на ганглийните кафези в съпоставяне със здрави хора. За първи път учените са употребявали вътрешния нуклеарен пласт на ретината на окото като биомаркер, който може да докара до развиване на заболяването на Паркинсон. Също по този начин за първи път учените са открили, че утежняването на положението на очите може да демонстрира бъдеща поява на мозъчно заболяване 7 години преди диагнозата.

Учените преди този момент са употребявали сканиране на очите, с цел да открият признаци на други мозъчни болести, като заболяването на Алцхаймер, множествена склероза и шизофрения. Оптичната кохерентна томография с висока разграничителна дарба обезпечава необикновено подробен облик на ретината. С помощта на AI тези изображения могат бързо да бъдат обработени и да получат значими предизвестия за бъдещо утежняване на здравето, споделят учените.

Авторите на проучването считат, че откриването на признаци на заболяването, преди да се появи, може да помогне на хората да създадат промени в метода си на живот, които от своя страна могат да предотвратят появяването на заболяването.

Според учените към този момент е допустимо да се открият доста ранни признаци на заболяването на Паркинсон, което отваря вратата за създаването на нови лекувания. Но до момента откривателите не могат тъкмо да предскажат дали човек ще развие заболяването на Паркинсон или не, макар че считат, че сканирането на очите може да даде предварителни данни за хора, които са изложени на риск от развиване на мозъчно заболяване.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: New Atlas
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР